Je komt elkaar tegen je bent op slag stapelverliefd. Je kunt aan niets anders dan aan hem of haar denken. Je bent het liefst de hele tijd bij elkaar. Van slapen komt weinig en toch heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kan. Een heerlijk gevoel!

We spoelen de klok vooruit. Die periode van verliefdheid is heerlijk, maar niet vol te houden op de langere termijn. Na een tijd verandert de verliefdheid en ontdek je ook zijn of haar negatieve trekken. Je ontdekt dat je misschien toch niet zo goed bij elkaar past en gaat uit elkaar. Of de relatie verdiept en verliefdheid maakt plaats voor een gevoel van houden van.  

Als je wat langer samen bent leer je elkaar steeds beter kennen. De overeenkomsten en verschillen tussen jullie worden zichtbaar. In het gedrag: wat doe je samen en hoe doe je het samen. Maar ook in jullie normen en waarden. Wat vinden jullie belangrijk?

Over gedrag kun je vaak praktische afspraken maken. Of je accepteert dat dingen zo gaan als ze gaan. De andere kant, de normen en waarden is meestal een lastiger verhaal.

Want onbewust zit je dan vaak niet alleen met je partner aan tafel maar ook met jouw en zijn gezin van herkomst. Met de normen en waarden waar jullie mee zijn opgegroeid.

Als je een relatie hebt en kinderen krijgt, ontstaat er een nieuw systeem en kunnen jullie samen je eigen normen en waarden bepalen. Als er gedoe daarover is kan het waardevol zijn om met elkaar in gesprek te gaan: waarom is dit belangrijk voor je? Help me om het te begrijpen. Zodat je ook samen kan komen tot gedeelde normen en waarden en afspraken.

Zo hoorde ik mijzelf laatst zeggen in de vakantie: de tv en schermen mogen pas aan om 17.00 uur. Peter zat me aan te kijken en vroeg: ‘wie praat hier nu?’ Als ik heel eerlijk ben herhaalde ik de afspraken van vroeger bij ons thuis.

Op zich een prima regel en ik kan er nog steeds achter staan maar ik reageerde vanuit een patroon en niet vanuit een bewuste keus. Die bewustwording maakt dat ik nu met Peter en de meiden nieuwe afspraken heb gemaakt die voor ons allemaal werken.

Het bepalen van je eigen normen en waarden in je gezin kan soms best lastig zijn. Omdat je vaak te maken krijgt met een schuldgevoel naar het systeem van herkomst waar je uit vandaan komt. Weet dat dit erbij hoort. Als je schuldgevoel ervaart betekent dat vaak dat je groeit. Dat je minder loyaal bent aan een eerder systeem en loyaler bent aan het nieuwe systeem. 

Want stel jezelf maar eens de vraag: Aan wie ben jij loyaal als je dit zegt of doet?

Ik ben heel benieuwd!

Als je merkt dat dit lastig is en blijft, dan kan het helpend zijn om een opstelling te doen zodat je zicht krijgt op (on)bewuste loyaliteiten zodat je vrijer bent om je eigen keuzes te maken. Weet dat je welkom bent!

Een fijne dag vandaag 🙂